Confesiuni din Sri Lanka

Unul dintre avantajele muncii de stewardesa este ca iti poti alege singura destinatiile unde doresti sa zbori. Daca orasele europene le-as fi putut cutreiera oricand , ei bine unele locuri imi erau total straine pana acum si cu greu le-as fi putut identifica pe harta.

Una dintre acestea este Sri Lanka, o insula situata in Oceanul Indian, foarte aproape de India. O tara saraca dar cu oameni calzi, vizitata de turisti din toate colturile lumii.

IMG_2771

“Sri Lanka, o insula vizitata de milioane de turisti”

Sri Lanka socheaza prin frumusetea naturala care pare in contradictie cu hainele saracacioase purtate de localnici si faimoasele tuc-tuc-uri care vaneaza turisti. In schimbul unei sume modice, acesti taximetristi de ocazie poti fi adevarati ghizi turistici, purtandu-te pe strazi greu accesibile necunoscatorilor.

IMG_2766

Din pacate timpul limitat, 24 de ore, nu mi-a permis o introducere prea adanca in viata si stilul de viata al localnicilor. Am ales in schimb sa merg la o plimbare cu…elefantii.

Dupa o noapte petrecuta la munca am decis, odata ajunsa in hotel, sa inchiriez o masina pentru a merge la un adapost de elefanti, acesta fiind de fapt si motivul vizitei mele in Sri Lanka. Drumul din capitala Colombo pana in insula Slave a fost unul destul de lung, aproximativ 3 ore dar avand sansa sa stau in preajma unor animale atat de speciale, consider ca a meritat tot efortul.

IMG_2764

Cand am ajuns la adapost, elefantii tocmai faceau baie asa ca am putut asista si “ajuta” la imbaierea acestora. Ceea ce m-a uimit a fost primul contact cu pielea lor deosebit de dura, aproape ca de cauciuc.

DCIM100GOPROGOPR0026.

DCIM100GOPROGOPR0133.

A urmat apoi plimbarea pe spatele unuia dintre ei, timp de 10-15 min. Am regretat mai apoi aceasta decizie. Elefantii pareau extrem de obositi si parca cu greu isi tarau picioarele greoaie. Cateodata  aveam senzatie ca se vor prabusi la pamant sub povara turistilor dornici de aventura. In plus, asa zisii dresori ii mai si altoiau din cand in cand cu cate o nuia peste picioarele prinse in lanturi. Bietele animale iti induceau o stare de tristete profunda, aproape de degradare. Un animal atat de mare si puternic este exploatat de om, doar din dorinta de a face bani.

IMG_2744

IMG_2687

Am dorit sa revansez cumva neghiobia de a fi o povara in plus bietului animal si l-am rasplatit cu cateva fructe proaspete. In acel moment am simtit fericirea acestei fiinte masive si totusi atat de sensibile, asemeni unui copil care isi primeste desertul favorit.

IMG_2736                   IMG_2742

Am plecat cu un gust amar, considerand ca acel loc nu este un adapost de elefanti ci o inchisoare si mi-am dorit un singurul lucru…ca acele animale sa se poata intoarce candva acasa, in salbaticie.

Odata ajunsa in Colombo, desi abia imi mai puteam tine ochii deschisi am decis sa explorez pentru cateva minute si plaja din fata hotelului. Acolo am descoperit oameni fericiti. Cateva cupluri stateau pe banca protejate de cate o umbrela de soare, in timp ce altele isi scufundasera picioarele in apa marii. Altii inaltasera cateva zmeie multicolore pe albastrul cerului. Oameni simpli dar fericiti…oameni liberi.

IMG_2769                 IMG_2772

Ajunsa in camera de hotel, am facut un dus rapid si am adormit profund cateva ore, pana receptionerul a efectuat inevitabilul “Wake up call”.

De aceasta data 24 de ore nu au fost de ajuns pentru a-mi satisface setea de cunoastere, dar cu siguranta ma voi  intoarce curand.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s